shutterstock_367400582

2016 Grudzień 06

Porady

Nie bój się tłuszczu!

Od lat powtarza się, że tłuszczu należy unikać, gdyż odpowiada on za tycie i jest szkodliwy. Jednak nie jest to prawdą! Potrzebujemy go tak jak innych składników – to ważne źródło energii, nośnik witamin A, D, E i K oraz wsparcie układu odpornosciowego i mózgu. Pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych i jest niezbędny do produkcji enzymów oraz hormonów. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to, że istnieją tłuszcze gorszej i lepszej jakości.

Dobre czyli jakie?

Wśród kwasów tłuszczowych wyróżniamy nienasycone, nasycone oraz tłuszcze trans. O ile dwa ostatnie rodzaje są mało wartościowe i powinno się ograniczać ich spożycie, tłuszcze nienasycone są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wzmacniają odporność, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, chronią przed chorobami serca i układu krążenia, przeciwdziałają zakrzepom i zatorom oraz wpływają na pracę mózgu. Należą do nich m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. NNKT) – czyli kwasy omega 6 i omega 3. Co ważne, nasz organizm samodzielnie nie potrafi ich produkować, dlatego musimy regularnie dostarczać je z zewnątrz.

NNKT – z czym to się je?

Źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 są tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, oleje jadalne, masło, pestki (dyni, słonecznika, sezamu). Natomiast kwasy omega-3 są zawarte m.in. w siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach (już 5 sztuk pokrywa zalecaną dzienną dawkę), a także owocach morza i tłustych rybach, takich jak makrela, łosoś, sardynka, śledź, dorsz czy tuńczyk. Co ciekawe – im tłustsze, tym lepsze! Zaleca się jeść je przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Tłuszcz pomaga schudnąć

Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy często rezygnują z jego spożywania. Jednak w odpowiednich ilościach nie tylko nie tuczy, ale nawet ułatwia odchudzanie! A to dlatego, że trawimy go wolniej niż inne składniki i dzięki temu dłużej jesteśmy najedzeni. Nie rezygnuj więc ze zdrowych tłuszczy, jeśli chcesz cieszyć się szczupłą sylwetką i zdrowiem.

Smażenie – o tym musisz pamiętać

Najlepsze do smażenia są oliwa z oliwek (rafinowana), olej rzepakowy (już dwie łyżki pokryją dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3), olej ryżowy, arachidowy, sezamowy czy z pestek winogron. Do potraw przygotowywanych na surowo, np. do sałatek, zaleca się dodawanie tłuszczy tłoczonych na zimno (np. oliwy z oliwek). Pamiętaj, żeby nie smażyć na oleju słonecznikowym, kukurydzianym ani na maśle! Podczas jego podgrzewania uwalniane są rakotwórcze związki chemiczne, podobnie jak w przypadku ponownie rozgrzanego oleju – wylewaj go po każdym smażeniu!

Liczba komentarzy

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap żadnego wpisu!

img